[...] w procesie termicznym, poddawany jest działaniu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem. Dzięki procesowi w ziarnach zostają witaminy i składniki odżywcze. Odmiana ta charakteryzuje się sypkością ugotowanych ziaren – nigdy się nie kleją. Czas przygotowania to ok. 15 minut. - ryż basmati – ziarenka są bardziej podłużne i mają ciekawy aromat. Po [...]
[...] dobre i same. Mozna oczywiscie do ciasta dodac cukier/slodzik, ale jak da sie sporo bakalii to dla mnie sa ok bez tego:) A TERAZ BONUS: PLACKI RYŻOWE jak zostanie nam troche ryzu z wczorajszego obiadu wersja na ostro: -2jajka -2łyżki mąki -niecała łyżeczka sody oczyszczonej -szklanka ugotowanego ryżu, -poł szklanki jogurtu naturalnego -sól, [...]
brzmi i smakuje :-P już nie trzeba doprawiać, bo ma wszystko :-) a basmati to tez chyba mój ulubiony ryż, no i jeszcze na słodko jaśminowy :-) Już nie pamiętam jak smakuje inny niż jasminowy i jeszcze z 10kg zapasu %-) Też właśnie po długiej przerwie zakupiłam gryczana. Ostatnio to ciągle ziemniaki i chleb, ewentualnie płatki owsiane i jaglana.
[...] z cukrem i solą, dodać kwas cytrynowy lub ocet. Nalać do słoików do 1/3 wysokości zalewy. Układać warstwami przygotowane warzywa. Słoje zamknąć i wstawić na 25 min do pasteryzacji. 167. Sałatka wiosenna 10 dag fasolki szparagowej, 1 mały kalafior, sól, 1 pęczek rzodkiewek, 1 główka sałaty, 1/2 pęczka młodych marchewek, 1 jabłko, 2 ogórki [...]
[...] zdawać sobie sprawę, że ryż, który gotujemy dzień wcześniej, a później schładzamy i pakujemy w pudełka, ma mniej kalorii niż ten świeżo ugotowany. Ten schłodzony charakteryzuje się za to wysoką zawartością skrobi opornej. Skrobia oporna powstaje w procesie chłodzenia produktów skrobiowych. Podczas chłodzenia skrobia ulega retrogradacji. Staje [...]
Witaj Po ugotowaniu ryż jest nasiąknięty wodą i może ważyć o wiele więcej, dlatego nie ma sensu ważyć tego produktu po ugotowaniu. Jedzenie surowego to również niezbyt dobry pomysł, gdyż po prostu tego nie przetrawisz a jedynie przysporzysz sobie problemów trawiennych. Ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, ktore wykorzystywane są [...]
Witam Biały ryż powstaje w wyniku usunięcia najbardziej zewnętrznej warstwy i pozostawienie jedynie bielma, które jest częścią ziarna, lecz nie jest bogata w witaminy i minerały.. Natomiast ryż brązowy jest pozbawiony jedynie najbardziej zewnętrzne warstwy dzięki czemu wiekszosc cennych skladników zostaje zachowana. Ryż brązowy jest bogaty w [...]
Witam Ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, ktore wykorzystywane są jako paliwo albo odkładają sie w postaci glikogenu lub tkanki tłuszczowej. Ryż ma mniej białka aniżeli np. makaron, jednak ma wiele zalet. Jest bardzo ubogi w substancje antyodżywcze. Ponadto jest bardzo dobrze tolerowany przez większośc osób. Produkt ten możemy [...]
Witam Ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, ktore wykorzystywane są jako paliwo albo odkładają sie w postaci glikogenu lub tkanki tłuszczowej. Ryż ma mniej białka aniżeli np. makaron, jednak ma wiele zalet. Jest bardzo ubogi w substancje antyodżywcze. Ponadto jest bardzo dobrze tolerowany przez większośc osób. Produkt ten możemy [...]
Nabiał, w tym serek wiejski jest dla sporej części osób jednym z głównych źródeł białka. Wynika to z różnych względów. Przede wszystkim: - jest niedrogi, - łatwodostępny, - gotowy do spożycia bez obórki, - uniwersalny w stosowaniu. Nie zawsze mamy czas na to, aby upiec mięso, czy rybę. Wiele czasu spędzamy poza domem, więc produkty tego typu [...]
Ryż można podgrzać na wiele sposobów. Po ugotowaniu najlepiej zjeść go od razu, gdyż wtedy jego konsystencja jest najsmaczniejsza. Jednak jeśli nie mamy możliwości zjedzenia go od razu, bądź spieszymy się i chcemy go zjeść później bądź bierzemy go gdzieś ze sobą to jest kilka opcji na jego podgrzanie. 1. Jeśli mamy możliwość, polecam podsmażenie [...]
[...] Sposób przechowywania ryżu ma istotne znaczenie w kwestii możliwości rozwoju w nim różnego rodzaju robaków. Zbyt długie przechowywanie lub w wilgotnym miejscu zwiększa ryzyko namnożenia się larwo moli spożywczych, lub ich samych. W przypadku znalezienia ich w ryżu warto dokładnie przejrzeć produkty zbożowe. Istnieje spore ryzyko rozwoju ich [...]
Przede wszystkim pamiętajmy, że kurczak to nie tylko mięso z piersi. Dla urozmaicenia diety warto włączyć do menu również mięso z piersi ud kurczaka jak również całe udka, ćwiartki czy podroby. Poniżej przedstawiam kilka ciekawych pomysłów na dania z wykorzystaniem mięsa z kurczaka. Kotlety z kurczaka i selera składniki Zmielona pierś kurczaka [...]
Z tego względu, że muszę teraz troszkę zmienić to, jak się odżywiałam dotychczas, mam do Was parę pytań - wiem żadna nowość :-D Co sądzicie o takich posiłkach (w szczególności chodzi mi o posiłki okołotreningowe)? Śniadanie: jajecznica z 2 jajek, z kabanosem na odrobinie masła klarowanego, pomidor Posiłek przed treningiem: płatki jaglane + owsiane [...]
Jak szejk białkowy jest jedyną przyjemnością, to słabo.. (ale ja nie lubię odżywek białkowych, nie smakują mi, są sztuczne - generalnie - przeszkadzają mi słodziki) Co ja bym z tą dietą zrobiła? Zredukowałabym posiłki do 4, max 5. Mnie jest tak wygodniej. Nie jedz samych owoców. Bo ww solo nie jemy. Jak już chcesz np. zjeść samo jabłko, to dodaj [...]
[...] u 90% osob trenujacych: owsiane, jaja, owoc-bo zazwyczaj jem na slodko sniadania (uzywam slodzika, lub nie dodaje nic poza owocem) reszta posilkow w ciagu dnia to mieso: ryby, drob, rzadko wieprzowina(nie lubie) +ryz/makaron przed snem zazwyczaj laduje jaja z wpc do smaku w formie zaparzanego miksa, by sciac jajco, poprawiajac jego biodostępność
ja miałem czasem takie problemy jak popijałem posiłki owsianka + kawka to takie se połączenie co do zamienników kasza jęczmienna, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty ja tam na słodko mogę je szamać..
1. Alkohol jest największym szkodnikiem jeśli chodzi o budowanie i utrzymanie sportowej, imponującej sylwetki. Oczywiście jeśli zdarzy się raz na kilka, kilkanaście tygodni, to nic złego się nie stanie. Jeśli jednak będziesz spożywał alkohol regularnie, co tydzień, bądź co dwa to niestety nie wypracujesz wymarzonej sylwetki. 2. Jeśli chodzi o [...]
Możesz je też miodem posłodzić lub stevią. Najlepiej pasują do owsianki różnego rodzaju owoce o słodkim smaku świeże lub suszone. Orzechy(laskowe , włoskie , migdały) świetnie się z tymi owocami komponują i zaspokajają Twoją dietę w zdrowe tłuszcze. Możesz też dodać cynamonu i wkroić do owsianki jednego banana. Wszystko wedle upodobań. Ja [...]